Har i ekstra plads i hjemmet, så kunne det måske være en fed idé at indrette et legerum til børnene – det vil de helt sikkert elske! Men hvordan indretter man så sådan et legerum? Man kan med fordel gøre plads til både kreativ fordybelse og fysisk udfoldelse. Den kreative fordybelse kan bestå af et tegnehjørne, hvor der er et lille børnebord med diverse malebøger, perler og perleplader.
Men det er nok især den fysiske udfoldelse, der kommer til at tage sig ud i legerummet. Det er nemlig her, pladsen er beregnet til det. Noget legetøj, som helt klart er uundværligt i legerummet, er hoppedyr. De er fantastiske til leg med andre og leg alene. Der er altid latter, når hoppedyret er i brug, og det forstår man godt.
De populære hoppedyr giver masser af barnelatter
Hoppedyr sætter gang i en spændende rollelej. Nogle af de mest populære hoppedyr er hoppegiraffen, hoppehesten og hoppekaninen. Barnet kan pludselig lege, at det har en hest, som skal fodre, klappes og nusses – og så skal den selvfølgelig rides på. Men den frække hoppehest hopper og danser og laver badutspring, som barnet lystigt demonstrerer. Er der flere børn, der leger sammen, så kan de ride om kap eller bare hoppe en tur, side om side.
Hoppedyrene har som sådan ikke nogen bestemt nedre aldersgrænse. Man kan som forælder bedst selv vurdere, hvornår barnet er klar til at bruge den, og det er ret individuelt fra barn til barn, da alle ikke udvikler samme kompetencer i samme hastighed, og det er også helt ok. Man siger typisk, at barnet kan begynde at sidde på det, når det er mellem 1,5 og 2 år gammelt.
Det er ikke et krav, at barnet kan gå, før det prøver et hoppedyr. Barnet skal dog gerne kunne sidde stabilt. I staren vil barnet typisk blot sidde på hoppedyret – hvilket er en fed oplevelse i sig selv. Men når barnet bliver tryg ved at sidde der, så begynder de fleste automatisk at sidde og hoppe lidt, og så vil det komme af sig selv, at de kan manøvrere rundt med den.
Er hoppedyr kan fint anses som læringslegetøj, da det styrker motorikken, balanceevnen og musklerne. Barnet skal lære at koordinere sine bevægelser for at kunne hoppe raskt fremad, uden dyret lægger sig ned eller drejer. Samtidig kræver det også noget balance at hoppe afsted. Desto bedre balance, barnet får, desto vildere bliver det i stand til at hoppe rundt, og hvem elsker ikke børn, der hopper rundt og skrælgriner?
Hav barnet under tre år opsyn, mens det hopper
Når man køber et hoppedyr, så står der typisk, at de ikke er egnede til børn under 3 år – det er de dog, men kun under forældrenes opsyn. Dette skyldes, at der er en ventil i dem, som bruges, når de skal pustes op, og denne kunne udgøre en potentiel fare for et lille barn, hvis den gik løs og barnet sad alene og slugte den. Sundhedsplejerskerne anbefaler alligevel forældre at anskaffe sig et hoppedyr for at stimulerer børnenes evner, blot under opsyn i starten.