Bygger du nyt, eller skal det gamle oliefyr skiftes ud, mangler der supplerende varmekilder i garagen, sommerhuset, tilbygningen eller andet, så har du et væld af muligheder.
Det er ikke underligt at det er svært at vælge mellem de mange varmekilder til sit hjem når man f.eks. skal skifte, eller hvis man bygger nyt.
I Danmark er der nemlig mindst 9 varmekilder at vælge mellem, hvortil flere af dem så fås i forskellige varianter.
Hvordan vælger jeg?
At vælge den korrekte varmekilde kommer an på flere ting, men inden du overhovedet vælger imellem de forskellige varmekilder, bør du også starte med at se på hvordan din bolig er isoleret.
Dårlig isolering er nemlig en af de største årsager til en høj varmeregning og et betydeligt Co2 udslip.
Derefter kommer det selvfølgelig an på flere ting, den månedlige udgift til varme, installationsprisen, plads i boligen, hensyn til miljøet og personlige præferencer til hvor meget arbejde der f.eks. skal ligge i at varme boligen op.
Dit behov for opvarmning spiller også ind på valget. Er det blot til supplerende varme, eller varme der kun skal bruges nogle måneder om året som f.eks. i et sommerhus, eller i et anneks når der er overnattende gæster.
Er der kun behov for at rummet holdes frostfrit, som f.eks. en kælder eller en garage, så er der heller ikke behov for at vælge en installation der kan varme store arealer op til 18-10 grader.
Så selv om en lille el-radiator er dyrere i drift end f.eks. en varmepumpe, så er installationen på 10.000+ alt for meget hvis der kun skal varmes sporadisk op et par dage om året.
Hvilke varmekilder kan jeg vælge
Som sagt er der mindst 9 varmekilder du kan bruge i Danmark, nogle af dem hører under opvarmning med fossile brændstoffer mens andre bruger biobrændsel eller naturlige ressourcer kombineret med elektricitet.
Hver type af de 9 varmekilder har deres fordele og ulemper som du bør sætte dig ind i inden du vælger.
- Olie
- Naturgas
- Pillefyr
- Elvarme
- Fjernvarme herunder direkte og indirekte
- Solvarme
- Diverse varmepumper
- Jordvarme
- Brændeovne
Tænk fremad
En ny varmekilde er ofte en betydelig investering. Den påvirker både din daglige og fremtidige økonomi, men også ting som f.eks. salgsprisen af din bolig, eller værdiansættelsen, hvis du ønsker at låne penge i din bolig senere.
Derfor bør du også tænke fremad når du vælger en varmekilde, hvornår er investeringen tjent hjem, og hvordan ser økonomien ud herefter.
Der ligger også planer for at udfase fossile brændstoffer, og dem der ikke bliver udfaset nu og her vil sandsynligvis kun blive dyrere med tiden, så hvad vil det betyde.
Tænk også på levetiden af de forskellige anlæg, skal der spares op til en ny installation ved siden af osv.
Det kan være en god ide at tage en rådgiver med på sidelinjen når den rigtige energiform skal vælges, men du kan selvfølgelig også læse meget mere de forskellige muligheder for varmekilder på nettet.